当前位置: 首页 高考统招 高考真题 2018天津高考英语真题(word版,含答案)

2018天津高考英语真题(word版,含答案)

2020-05-20 13:00:06


英语-天津卷
  2018年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷)
  英语笔试
  第Ⅰ卷
第一部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
例:Std over there   you'll be able to see it better.
  A. or
  B. d
  C. but
  D. while
  答案是B。
1. -Wasn't Jo supposed to be here by now?
  -  ,She will be here  about tty utes.
  A. All right
  B. Don 't worry
  C. No wonder
  D. joy yourself
2.Kate,  sister I shared a room with  we were at college, has gone to work  Australia.
  A. whom
  B. that
  C. Whose
  D. her
3.At first Robert wou't let his daughter go divg, but evtually he    as she was so cont about her skills.21・世纪*教育网
  A. gave 
  B. dressed up
  C. broke 
  D. turned up
4.let's not pick these peaches until this d    they get sweet ough to be eat.
  A. ever sce
  B. as if
  C. ev though 
  D. so that
5. -I'm movg  a few days d I wonder if you could help.
  -    Just let me ow , d I'll be there.
  A. You bet
  B. It depds
  C. Forget it
  D. No g
6.The    that there is life on other pets  the universe has always spired
  stists to explore the outer space.
  A. advice
  B. order
  C. possibility
  D. vitation
7.I need a new passport so I will have to have my photograph    .
  A. tg
  B. t
  C. g t 
  D. take
8.It took  a long te to    the skills he needed to become a good cer.
  A. display
  B. acquire
  C. teach
  D. test
9.The gold medal will be awarded to    s the first place  the bicycle race.
  A. whomever
  B. wherever
  C. whoever
  D. whatever
10.I 't d my purse. I     it  the supermarket yesterday, but I'm not sure.
  A. should leave 
  B. must have left
  C. might leave
  D. could have left
11.Bob thought he cou't go to the party because he had to write a report, but he t    .
  A. at first
  B. after all
  C. above all
  D. at rdom
12.I  't     ytg but the ice cr looked so good that I cou't help    it.
  A. to cat: to try
  B. eatg: tryg
  C. eatg, to try
  D. to eat; tryg
13.My wasg e    this week, so I have to wash my clothes by d.
  A. was repaired
  B. is repaired
  C. is g repaired
  D. has  repaired
14.It was only  the car pulled up  front of our house    we saw Lily  the passger seat.
  A. which
  B. that
  C. 
  D. where
15.If we    the flight yesterday, we would be joyg our holiday on the beach no
  Fire Alarms
  The floors of all pus bugs are equipped with ual(手动的)fire alarm systs which clude fire alarm pull stations d pipes. Most are also equipped with automatic fire alarm systs consistg of heat detectors, smoke detectors d sprklers. For your safety,never tper with(胡乱摆弄) these systs. False are illegal d may lead to prisont.
  Fire Drills
  A fire drill will be conducted  your resce hall every sester. Durg a fire drill,
  please do the follog:
  Take your room key d ID,close d lock the door to your room.【j*y.co】
  Exit mediately from the nearest ercy exit;do not use a lift.【21教育名师】
  Moct outside of your resce hall d wait for further structions.
  Fire Extguishers
  Fire extguishers are located on each floor d  each apartt. Use a fire extguisher only if you have  tred to do so. Irresponsible use of a fire extguisher  create a gerous situation for other rests d could result  age to personal property. Misuse of a fire extguisher will result  es.
  Smoke Detector 
  A smoke detector is on the g  your room. Some bugs also have heat detectors on the gs. Do the follog to sure the safe operation of your smoke detector:
  ・If your smoke detector is worg properly, the red light should be on. If the red light is not g(闪动), contact resce hall staff mediatelyjy*com
  ・Do not cover or block your smoke detector  y way.
  ・If a smoke detector sets off  alarm d there is no fire or smoke. form your hall staff.
  
36.What is the  duty of the fire prevtion professionals?
  A. To provide part-te jobs for stuts.
  B. To lead the stuts to the nearest exits.
  C. To check d t fire prevtion equipt.
  D. To tr teachers to be fire prevtion professionals.
37.What do the automatic fire alarm systs clude?
  A. Pipes d smoke detectors.
  B. Smoke detectors d sprklers.
  C. Fire alarm Pull stations d pipes.
  D. Sprklers d fire alarm pull stations.
38. a fire drill, the stuts should
  A. rush quickly to a lift
  B. gather at the nearest exit
  C. shut the door d leave at once
  D. wait for structions  the hall
39.What do we ow about the use of fire extguishers?
  A. Usg t wrongly results  punist.
  B. Irresponsible use of t  age t
  C. proper use of t  destroy the apartt
  D. Usg t without a trer prest is for
40.To sure the safe operation of the smoke detector, one should      .
  A. contact the hall staff regularly
  B. cover the tgs that burn easily
  C. start the smoke detector  a fire
  D. make cert the red light is worg
  
  B
   I was 17, I read a magaze article about a museum called the ay, once the home of a watercolorist ned Mar ay. She had requested the counity to turn it to a museum upon her death. On a sunny Saturday, Sally d I drove over to the museum. She asked, "Do you have the address? ""No, but I'll recoize it, there was a picture  the magaze.
  "Oh, stop. There it is!"
  The museum was free. We tered, excited. A group of people sittg  the hall stopped tg d stared at us.
  "May I help you?" a  asked. "No, "I said. "we're e." Tour guides got on my nerves. What if they talked a long te about a ptg you wer't that terested ? Sally had gone upstairs. The people  the hall sed very nosy(爱窥探的), keepg their eyes on me with curiosity. What was their pro? I saw some nice sculptures  one room. Suly I ssed a  stg d me. "where do you tk you are?" he asked. I turned sharply. "The ay Art Museum!" He smiled, sg his head. "Sorry, the ay is on New Braunfels Street. ""what's this place?" I asked, still confused. "Well, it' s our home."My heart jolted(震颤),I raced to the staircase d called out," Sally! Come down mediately!
  "There' s some really good stuff(艺术作品) up there." She stepped down, loog confused. I pushed her toward the front door, wavg at the ily, sayg, "Sorry, please forgive us, you have a really nice place. "Outside,  I told Sally what happed, she covered her mouth, laug She cou't believe how long they let us look around without sayg ytg.
  The real ay was spdid, but we felt nervous the whole te we were there. V Gogh, Picasso. This te, we stayed together,  case ytg else unusual happed.
  Thirty years later, a wo approached me  a public place. "Excuse me, did you ever ter a resce, long ago, tg it was the ay Museum?"
  "Yes. But how do you ow? We never told yone."
  "That was my home. I was a tager sittg  the hall. Before you e over, I never realized what a beautiful place I lived . I never felt lucky before. You thought it was a museum. My gs about my home ged after that. I've always ted to tk you"

41.What do we ow about Mar ay?
  A. She was a pter.
  B. She was a counity leader.
  C. She was a museum director.
  D. She was a journalist.
42.Why did the author refuse the help from the   the house?21教育网
  A. She disliked people who were nosy.
  B. She felt nervous  tg to strgers.
  C. She ew more about art t the .
  D. She mistook  for a tour guide.
43.How did the author feel about g stared at by the people  the hall?
  A. Puzzled.
  B. Concerned.
  C. Frighted.
  D. Delighted.
44.Why did the author describe the real ay museum  just a few words?
  A. The real museum lacked ough artwork to terest her.
  B. She was too upset to spd much te at the real museum.
  C. The ay was disappotg compared with the house.
  D. The evt happg  the house was more st.
45.What could we learn from the last paragraph?
  A. People should have good taste to joy life.
  B. People should spd more te with their ily
  C. People td to be d to the beauty around t.
  D. People td to educate tagers at a museum.
  C
  There's a new frontier  3D prtg that's ng to come to focus: food. Rt developt has made possible es that prt, cook, d serve foods on a mass scale. d the dustry isn't stoppg there.
  Food production
  With a 3D prter, a cook  prt complicated chocolate sculptures d beautiful pieces for decoration on a g cake. Not everybody  do that-it takes years of experce, but a prter makes it easy. A restaurt   Sp uses a Fooi to" re-create forms d pieces" of food that are" exactly the se," frg cooks to complete other tasks.  other restaurt, all of the dishes d desserts it serves are 3D-prted, rather t farm to table.
  Sustability(可持续性)
  The global population is expected to grow to 9.6 billion by 2050, d some alysts estate that food production will need to be raised by 50 pert to t currt levels. Sustability is becog a necessity. 3D food prtg could probably contribute to the solution. Some experts believe prters could use hydrocolloids(水解胶体)fom ptiful rewables like algae(藻类) d grass to replace the iliar grts(烹饪原料). 3D prtg  reduce fuel use d issions. Grocery stores of the future might stock "food" that lasts years on d, frg up shelf space d redug trsportation d storage requirts
  Nutrition
  Future 3D food prters could make processed food healthier. Hod Lipson, a professor at Columbia University, said, "Food prtg could allow consumer to prt food with customized nutritional contt. like vits. So stead of eatg a piece of yesterday 's bread from the supermarket, you' d eat sometg baked just for you on d."
  ges
  Despite rt advts  3D food prtg,the dustry has y ges to overcome. Currtly, most grts must be ged to a paste(糊状物)before a prter  use t, d the prtg process is quite te-consug, because grts teract with each other  very complex ways. On top of that, most of the 3D food prters now are restricted to dry grts,because meat d milk products may easily go bad. Some experts are skeptical about food prters, believg they are better suited for fast food restaurts t homes d d restaurts.
46.What efit does 3D prtg brg to food production?【21・世纪・教育・网】
  A. It helps cooks to create new dishes.
  B. It saves te d effort  coog.
  C. It proves the coog conditions.
  D. It contributes to restaurt decorations.
47.What  we learn about 3D food prtg from Paragraph 3?2・1・c・n・j・y
  A. It solves food shortages easily.
  B. It qus the trsportation of food.
  C. It needs no space for the storage of food.
  D. It uses rewable materials as sources of food.
48.Accorg to Paragraph 4,3D-prted food    .
  A. is more available to consumers
  B.  meet dividual nutritional needs
  C. is more tasty t food  supermarkets
  D,  keep all the nutrition  raw materials
49.What is the  factor that prevts 3D food prtg from sprg widely?
  A. The prtg process is complicated.
  B. 3D food prters are too expsive.
  C. Food materials have to be dry
  D. Some experts doubt 3D food prtg
50.What could be the best title of the passage?
  A. 3D Food Prtg: Delicious New Tology
  B. A New Way to prove 3D Food Prtg
  C. The ges for 3D Food Production
  D. 3D Food Prtg: From Farm to Table
  D
  Give yourself a test. Which way is the d blog? How y ds of wildflowers  be s from your front door? If your awaress is as sharp as it could be, you' ll have no trouble swerg these questions。
  Most of us observed much more as childr t we do as adults. A child's day is filled with fasation, newness d wonder. Curiosity gave us all a natural awaress. But distctions that were sharp to us as childr become unclear, we are numb (麻木的) to new stulation(刺激), new ideas. Relearng the art of sg the world around us is quite sple, although it takes practice d requires brg some bad habits.
  The first step  ag sses is to stop predictg what we are gog to see d feel before it occurs. This blocks awaress. One chilly night  I was g  the Rocky Mounts with some stuts, I tioned that we were gog to cross a mount str. The stuts  compg about how cold it would be. We reached the str, d they ungly walked ahead. They were ost ee-deep  they realized it was a hot sprg. Later they all itted they'd felt cold water at first-j-y
  other block to awaress is the obsession (痴迷) y of us have with ng tgs. I saw bird watchers who spotted a bird, mediately looked it up  field guides,d said, a "ruby-crowned glet" d checked it off. They no longer paid atttion to the bird d never learned what it was dog.
  The pressures of "te" d "destation" are further blocks to awaress. I countered y hikers who were headed to a distt p-ground with just ough te to get there before dark. It seldom occurred to t to der a bit, to take a mot to see what's around t. I asked t what they'd s "Oh, a few birds, "they said. They sed t on their destations.
  Nature ss to unfold to people who watch d wait. Next te you take a walk, no matter where it is, take  all the sights, sounds d ssations. der  this fre of d d you will op a new sion to your life.
51.Accorg to Paragraph 2, compared with adults, childr are more  .
  A. xious to do wonders
  B. ssitive to others' gs
  C. likely to develop unpleast habits
  D. eager to explore the world around t
52.What idea does the author convey  Paragraph 3?
  A. To avoid jumpg to conclusions.
  B. To stop compg all the te.
  C. To follow the teacher's advice.
  D. To it mistakes honestly.  
53.The bird watcher's behavior shows that they  .
  A. are very patt  their observation
  B. are really fasated by nature
  C. care only about the nes of birds
  D. question the accuracy of the field guides
54.Why do the hikers take no notice of the surroungs durg the journey?
  A. The natural beauty isn't attractive to t.
  B. They focus on arrivg at the p  te.
  C. The forest  the dark is gerous for t.
  D. They are  to see rare birds at the destation.jy-com
55. the passage, the author tds to tell us we should  .
  A. fill our sses to feel the wonders of the world
  B. get rid of some bad habits  our daily life
  C. op our d to new tgs d ideas
  D. try our best to protect nature
  
第三部分:写作
第一节:阅读表达(共5小题:每小题2分,满分10分)
阅读短文,按照题目要求用英语回答问题。
  Some people live to b the highest mounts Some people live only drg about it while others live to avoid ever g at all. But one tg is cert, all people counter mounts  their life.21*教*育*名*师
   I was a little girl, my ily moved to a ty town at the bottom of a big mount. One day after school, while explorg the gr woods of this t mount, I ost fell on a set of stairs. What could these steps lead to? Curiosity got the best of me as I ew it would be startg to get dark soon. I started g up those strgely mysterious steps.
  I bed d bed. There was notg but just gr bushes d these steps. I had to reach the top! But it was now gettg real dark. If I kept gog I might not be able to see my way back. My mum would be worried sick if I 't come home soon. So I r back home ost  the dark while tryg not to get too scared.
  xiously I t to bed drg about what I would d at the top of this magical mount. Could there be a castle up there? Maybe I would d a monster(怪物)aybe I was tg the risk of never cog back home, Or, maybe all I would d was absolutely notg! But sometg side me was gog to b that mount at all cost. I could hardly wait to try this advture .
  Now we live  a world surrounded by the "'t do" "attitudes. We all fall down. We all have doubts d regrets. Still we must b d dr about what's at the top of our mount. Monsters may appear or the night will fall. But never ever give up on your dr! Never let yone tell you," You 't" Dr big d b high!
  56. What made the author start to b up the stairs to the mount top?(no more t 5 words)
  57. Why did the author hurry back home without rg the top of the mount? Give two reasons.(no more t 15 words)
  58. How would you describe the author  terms of personalities accorg to Paragraph 4?(no more t 10 words)
  59. How do you understd the undered stce  the last paragraph?(no more t 5 words)
  60. what's your attitude towards the"mount" your life?Please exp.(no more t 20 words)
  
第二节:书面表达(满分25分)
61.
  假设你是晨光中学的机器人兴趣小组组长李津,你的美国发 Chris就读于天津某国际学校,他曾在机器人技能竞赛中获奖。你打算邀请也如入你的团队,参加即将于7月底在天津举行的世界青少年机器人技能竞赛。请根据以下提示代表兴趣小组给他写一封电子邮件。
  (1)比赛的时间、地点;
  (2)邀请他的原因;
  (3)训练计划将发送其邮箱,请他提出建议。
注意:
  (1)词数不少于100;
  (2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;
  (3)开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:
世界青少年机器人技能竞赛 the World Adolest Robotics Competition

Dear Chris,
  I have good news to tell you.      此处不能答题                   ________________________________________________________________
  I'm loog forward to your reply.
  Yours,
  Li 
  
  
  绝密★启用前
  2018年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷)
  英语笔试参考答案
  第I卷
  第一、二部分(Key to1~55)
  1.B
  2.C
  3.A
  4.D
  5.A
  6.C
  7.B
  8.B
  9.C
  10.D
  11.B
  12.D
  13.C
  14.B
  15.A
  16.C
  17.B
  18.D
  19.D
  20.B
  21.A
  22.A
  23.C
  24.B
  25.A
  26.C
  27.B
  28.D
  29.A
  30.B
  31.C
  32.B
  33.D
  34.A
  35.D
  36.C
  37.B
  38.9
  39.A
  40.D
  41.A
  42.D
  43.A
  44.D
  45.C
  46.B
  47.D
  48.B
  49.C
  50.A
  51.D
  52.A
  53.C
  54.B
  55.A
  
  第Ⅱ卷
  第三部分
  第一节
  Some possible swers;
  56. Curiosity made her do so.
     Or:The desire to explore.
  57. Because it was gettg dark, d she 't t her mother to worry about her.
     Or:Because she was seared,d might not be able to d her/the way back home.
  58. She had rich ation d she was brave.
     Or: She was a brave d detered girl with rich ation.【21教育】
     Or: She was ative d detered,d she dared to explore.
     Or: She was ative,advturous d deterjy*com
  59. We all sometes fail.
     Or: We face failure/ defeat hardships/ges  life.
     Or: There are difficulties/ barriers /obstacles  life.
     Or:We run to trouble sometes.
     Or: We have trouble  life.
  60. I will try to reach my goal because I t to live  excitg life.21・・jy・com
     Or: I will try to reach/get to the top of the"mount"because I t to be successful  life.