当前位置: 首页 高考统招 高考真题 2016年高考全国3卷英语试题(含答案)

2016年高考全国3卷英语试题(含答案)

2020-04-27 12:12:51


绝密★启用前       6月8日15:00-16:40
2016年普通高等学校全国统一考试(新课标全国卷III)
英语
注意事项:
  本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。考试结束后.将本试卷和答题卡一并交回。
第I卷
注意事项:
1.答第I卷前,考考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。
2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应的题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,在选涂其他答案标号。不能答在本试卷,否则无效。
第一部分  听力(共两节,满分 30 分)
    做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
  听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 
例:How much is the shirt? 
  A. £ 19. 15 B. £ 9. 18 C. £ 9. 15 
答案是 C。
1. What will Lucy do at 11:30 tomorrow?
 A. Go out for lunch. B. See her tist. C. Visit a frd.
2. What is the weather like now?
 A. It's sunny. B. It's ry. C. It's cloudy.
3. Why does the  talk to Dr. Spson?
 A. To make  apology. B. To ask for help. C. To discuss his studies.
4. How will the wo get back from the railway station?
 A. By tr. B. By car. C. By bus.
5. What does ny decide to do first?
 A. Look for a job. B. Go on a trip. C. Get  assistt.

第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
  听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What te is it now?
 A. 1:45. B. 2:10. C. 2:15.
7. What will the  do?
 A. Work on a project.
 B. See da  the library.
 C. Meet with Professor Smith.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What are the speakers tg about?
 A Havg guests this d.
 B. Gog out for sightsg.
 C. Movg to a new house.
9. What is the relationship bet the speakers?
 A. Neighbors. B. Husd d wife. C. Host d visitor.
10. What will the  do tomorrow?
   A. Work  his gar. B. Have a barbecue. C. Do some shoppg.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. Where was the  born?
   A.  Philadelphia. B.  Sprgfield. C.  sas.
12. What did the  like dog  he was a child?
   A. Drag. B. Travg. C. Rg.
13. What spires the  most  his work?
   A. Education. B. ily love. C. Nature.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. Why is Dorothy gog to Europe?
   A. To attd a trg progr.
   B. To carry out some research.
   C. To take a vacation.
15. How long will Dorothy stay  Europe?
   A. A few days. B. Two weeks. C. Three months.
16. What does Dorothy tk of her apartt?
   A. It's expsive. B. It's satisfactory. C. It's convt.
17 What does Bill offer to do for Dorothy?
   A. Recod her apartt to .
   B. d a new apartt for her.
   C. Take care of her apartt.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What are the tourists advised to do  tourg London?
   A. Take their tour schedule.
   B. Watch out for the traffic.
   C. Wear comfortable shoe.
19. What will the tourists do  fift utes?
   A. Meet the speaker.
   B. Go to their rooms.
   C. ge some money.
20. Where probably is the speaker?
   A.  a park. B.  a hotel. C.  a shoppg tre.

第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
  阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Music
Opera at Music Hall: 1243  Street. The season runs June through August, with additional perforces  March d Septber. The Opera honors joy the Arts bership discounts. Phone: 241-2742. http://.
21. Which number should you call if you t to see  opera?
  A. 241-2742.     B. 723-1182.    C. 381-3300.     D. 232-6220.
22.   you go to a concert by ber Orchestra?
 A. February.      B. May.     C. August.     D. Novber.
23. Where  stuts go for free perforces with their I.D. cards?
 A. Music Hall.     B. orial Hall.    C. Patricia Cobbett Theater.  D. Riverd Music Theater.
24. How is Riverd Music Theater differt from the other places?
 A. It has seats  the op air.            B. It gives shows all year round.
 C. It offers bership discounts.       D. It prests ous musical works.
B
   On one of her trips to New York several years ago, Eudora Welty decided to take a couple of New York frds out to ner. They settled  at a comfortable East Side cafe d wit utes, other customer was approg their table.
  "Hey, ar't you from Mississippi?" the t, white-haired writer rbered g asked by the strger. "I'm from Mississippi too."
   Without a second thought, the wo joed the Welty party.  her ner partner showed up, she also pulled up a chair.
  "They  tg me all the news of Mississippi," Welty said. "I 't ow what my New York frds were tg."
    Taxis on a ry New York night are rarer t sunse. By the te the group got up to leave, it was pourg outside. Welty's new frds mediately st a waiter to d a cab. g back downtown toward her hotel, her big-city frds were azed at the turn of evts that had ged their Big Apple ner to a Mississippi state reunion (团聚).
  "My frds said: 'Now we believe your stories,'" Welty added. "d I said: 'Now you ow. These are the people that make me write t.'"
  Sittg on a sofa  her room, Welty, a s figure  a sple gray dress, looked pleased with this expation.
  "I don't make t up," she said of the characters  her fiction these last 50 or so years. "I don't have to."
  Beauts, bartders, po players d people with purple hats, Welty's people come from afternoons spt visitg with old frds, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus. It noys Welty that, at 78, her left ear has now giv out. Sometes, sittg on a bus or a tr, she hears only a frt(片段) of a particularly terestg story.
25. What happed  Welty was with her frds at the cafe?
 A. Two strgers joed her.             B. Her childhood frds e .
  C. A heavy r rued the ner.        D. Some people held a party there.
26. The undered word "t"  Paragraph 6 refers to Welty's        .
 A. readers      B. parties      C. frds    D. stories
27. What  we learn about the characters  Welty's fiction?
  A. They live  big cities.                 B. They are mostly wo.
  C. They come from real life.            D. They are pleasure seekers.
C
  If you are a fruit grower - or would like to become one - take advtage of Apple Day to see what's around. It's called Apple Day but  practice it's more like Apple Month. The day itself is on October 21, but sce it has caught on, evts now spread out over most of October around Brit.
  Visitg  apple evt is a good ce to see, d oft taste, a wide variety of apples. To people who are used to the ited choice of apples such as Go Delicious d Royal Gala  supermarkets, it  be quite  eye oper to see the rge of classical apples still  existce, such as Decio which was grown by the Ros. Although it doesn't taste of ytg special, it's still worth a try, as is the obbly (多疙瘩的) Cat's Head which is more of a curiosity t ytg else.
  There are also varieties developed to suit specific local conditions. One of the very best varieties for eatg quality is Ors Rette, but you'll need a warm, sheltered place with perfect soil to grow it, so it's a pipe dr for most apple lovers who fall for it.
  At the evts, you  meet expert growers d discuss which ones will best suit your conditions, d because these are ily affairs, childr are well catered for with apple-ted fun d es.
  Apple Days are g held at all sorts of places with  terest  fruit, clug stately gars d coercial orchards (果园). If you t to have a real orchard experce, try visitg the National Fruit Collection at Brogdale, near Favers  t.
28. What  people do at the apple evts?
   A. Attd experts' lectures.              B. Visit fruit-lovg ilies.
   C. Pt fruit trees   orchard.      D. Taste y ds of apples.
29. What  we learn about Decio?
   A. It is a new variety.                 B. It has a strge look.
   C. It is rarely s now.                D. It has a special taste.
30. What does the undered phrase "a pipe dr"  Paragraph 3 ?
   A. A practical idea.   B. A v hope.   C. A brt p.      D. A selfish desire.
31. What is the author's purpose  writg the text?
   A. To show how to grow apples.           B .To troduce  apple festival.
   C. To help people select apples.           D. To promote apple research.
D
  Bad news sells. If it bleeds, it leads. No news is good news, d good news is no news. Those are the classic rules for the evg broadcasts d the morng papers. But now that formation is g spread d monitored (监控)  differt ways, researchers are discoverg new rules. By trg people's ails d one posts, stists have found that good news  spread faster d farther t disasters d sob stories.
   "The 'if it bleeds' rule works for mass media," says Jonah Berger, a scholar at the University of Pnsylvia. "They t your eyeballs d don't care how you're g. But  you share a story with your frds, you care a lot more how they react. You don't t t to tk of you as a Debbie Downer."
   Researchers alyzg word-oouth counicationails, Web posts d reviews, face-to-face conversations-found that it tded to be more positive t negative(消极的), but that 't necessarily  people preferred positive news. Was positive news shared more oft sply because people experced more good tgs t bad tgs? To test for that possibility, Dr. Berger looked at how people spread a particular set of news stories: thousds of articles on The New York Tes' website. He d a Pn colleague alyzed the "most ailed" list for six months. One of his first gs was that articles  the sce section were much more likely to make the list t non-sce articles. He found that sce azed Tes' readers d made t t to share this positive g with others.
   Readers also tded to share articles that were excitg or funny, or that spired negative gs like ger or xiety, but not articles that left t merely sad. They needed to be aroused(激发) one way or the other, d they preferred good news to bad. The more positive  article, the more likely it was to be shared, as Dr. Berger exps  his new book, "Contagious: Why Tgs Catch On." 
32. What do the classic rules tioned  the text apply to?
   A. News reports.     B. Research papers.   C .Private ails.     D. Daily conversations.
33. What  we fer about people like Debbie Downer?
   A. They're socially active.                    B. They're good at tg stories.
   C. They're considerate of others.              D. They're careful with their words.
34. Which tded to be the most ailed accorg to Dr. Berger's research?
   A. Sports news.       B. Sce articles.     C. Personal accounts.   D. cial reviews.
35. What  be a suitable title for the text?
   A. Sad Stories Travel Far d Wide              B .One News Attracts More People
   C. Rg Habits ge with the Tes         D. Good News Beats Bad on Social Networks
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
  根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
  Everyone ows that fish is good for health.    36    But it ss that y people don't cook fish at home. ers eat only about fift pounds of fish per person per year, but we eat twice as much fish  restaurts as at home. Buyg, storg, d coog fish isn't difficult.    37    This text is about how to buy d cook fish   easy way.
     38    Fresh fish should smell sweet: you should feel that you're stg at the o's edge. y fishy or strong smell s the fish isn't fresh.    39     you have bought a fish d arrive home, you'd better store the fish  the refrigerator if you don't cook it mediately, but fresh fish should be stored  your fridge for only a day or two. Froz fish isn't as tasty as the fresh one.
  There are y coon methods used to cook fish.    40    First,  it d season it with your choice of spices (调料). Put the whole fish on a plate d st it  a st pot for 8 to 10 utes if it weighs about one pound. (A larger one will take more te.) T, it's ready to serve.
A. Do not buy it.
B. The easiest is to st it.
C. This is how you  do it.
D. It just requires a little owledge.
E. The fish will go bad wit hours.
F.  buyg fish, you should first smell it.
G. The fats  fish are thought to help prevt heart disease.
第三部分    英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节  完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)
  阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
   I was 13 my only purpose was to become the star on our football t. That t   41   Miller g, who was the best   42   at our school.
  Football season started  Septber d all suer long I worked out. I carried my football everywhere for   43  .
  Just before Septber, Miller was struck by a car d lost his right arm. I t to see  after he e back from   44  . He looked very   45  , but he 't cry.
  That season, I   46   all of Miller's records while he   47   the home es from the ch. We t 10-1 d I was ned most valuable player,   48   I oft had crazy drs  which I was to e for Miller's   49  .
  One afternoon, I was crossg the field to go home d saw Miller   50   gog over a ce-which wasn't   51   to b if you had both arms. I'm sure I was the last person  the world he ted to accept   52   from. But ev that ge he accepted. I   53    move slowly over the ce.  we were ally   54   on the other side, he said to me, "You ow, I 't tell you this durg the season, but you did   55  . Tk you for g  for   56  ." 
  His words freed me from my bad   57  . I thought to myself, how ev without  arm he was more of a leader. aged but not defeated, he was   58   ahead of me. I was right to have   59   . From that day on,I grew   60   d a little more real.
41. A. cheerg for    B. beatg out      C. relyg on       D. stayg with
42. A. coach         B. stut          C. teacher         D. player
43. A. practice       B. show            C. comfort        D. pleasure
44. A. school        B. vacation         C. hospital         D. trg
45. A. pale         B.             C. relaxed         D. ased
46. A. held         B. broke           C. set             D. tried
47. A. reported      B. judged          C. orized        D. watched
48. A. d          B. t            C. but             D. thus
49. A. decision     B. mistake          C. t         D. sacrifice
50. A. stuck        B. hurt             C. tired            D. lost
51. A. steady       B. hard            C. fun              D. fit
52. A. praise       B. advice           C. assistce         D. apology
53. A. let          B. helped           C. had              D. noticed
54. A. dropped     B. ready            C. trapped           D. safe
55. A. e         B. wrong           C. quickly           D. normally
56. A. us          B. yourself          C. me              D. t
57. A. ories     B. ideas           C. attitudes           D. drs
58. A. still          B. also            C. yet               D. just
59. A. ged    B. cured           C. vited           D. ired
60. A. healthier     B. bigger           C. cleverer           D. cooler
绝密★启用前
2016年普通高等学校全国统一考试(新课标全国卷III)
英语
第II卷
注意:将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
第三部分    英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
   much of Asia, especially the so-called "rice bowl" cultures of a, Jap, Korea,    61    Vietn, food is usually eat with chopsticks.
  Chopsticks are usually two long, t pieces of wood or boo. They  also be made of plastic, al bone or metal. Sometes chopsticks are quite artistic. Truly t chopsticks might    62    (make) of gold d silver with ese characters. Skilled workers also coe various hardwoods d metal    63    (create) special dess.
  The ese have used chopsticks for five thousd years. People probably cooked their food  large pots,    64    (use) twigs (树枝) to rove it. Over te,    65    the population grew, people  cuttg food to small pieces so it would cook more quickly. Food  small pieces could be eat easily with twigs which    66    (gradual) turned to chopsticks.
  Some people tk that the great ese scholar Confucius,    67    lived from roughly 551 to 479 B.C., fluced the    68    (develop) of chopsticks. Confucius believed ives would rd people of gs d    69    (be) too viot for use at the table.
  Chopsticks are not used everywhere  Asia.  dia, for exple, most people traditionally eat    70    their ds.
第四部分  写作(共两节,满分35分)
第一节  短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
  假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
  增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
  删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
  修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
  注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
          2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
  The tage year from 13 to 19 were the most difficult te for me. They were also the best d worse years  my life. At the first, I thought I ew everytg d could make decisions by yourself. However, my parts 't s to tk such. They always tell me what to do d how to do it. At one te, I ev felt my parts cou't understd me so I hoped I could be freely from t. I showed t I was dept by wear strge clothes. Now I  leavg home to college. At last, I will be on my own, but I still t to have my parts to turn to ever need help. 
第二节    书面表达(满分25分)
  假定你是李华,与留学生朋友Bob约好一起去书店,因故不能赴约。请给他写封邮件,内容包括:
1.表示歉意;
2.说明原因;
3.另约时间。
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。




















绝密★启用前6月8日15:00-16:40
2016年普通高等学校全国统一考试(新课标全国卷III)
英语
第I卷
第一部分听力
1. B  2. C  3. A  4. C  5. B  6. A  7. C  8. A  9. B  10. C  11. B  12. A  13. C  14. A  15. C  16. B
17. A  18. C  19. A  20. B
第二部分阅读理解
第一节
21. A  22. B 23. C  24. A  25. A  26. D  27. C 28. D  29. C   30. B  31. B  32. A  33. C  34. B  35. D
第二节
36. G  37. D  38. F  39.A  40.B
第三部分:英语知识运用
第一节完形填空
41. B   42. D   43. A   44. C   45. A   46. B   47. D   48. C   49. C   50. A
51. B   52. C   53. B   54. D   55.A   56. C   57. D   58. A   59. D   60. B
第II卷
第三部分:英语知识运用
第二节
61. d   62. be made   63. to create   64. usg   65. as/   66. gradually   67. who
68. developt       69. were    70. with
第四部分写作
第一节短文改错
  The tage  from 13to 19 were the most difficult te for me. They were also the best d  years  my life. At first, I thought I ew everytg d could make decisions by . However, my parts 't s to tk . They always me what to do d how to do it. At one te, I ever felt my parts cou't understd me so I hoped I could be  from t. I showed t I was dept by  strge clothes. Now I  leavg home  college. At last, I will be on my own, but I still t to have my parts to turn to ever need help.
第二节书面表达
内容要点:1.表示歉意  2. 说明原因  3. 另约时间
One Possible Version:
Dear Bob,
   I'm sorry to say that I not go to the bookstore with you on Friday afternoon. I have just found that I have to attd  portt class meetg that afternoon. I hope the ge will not cause you too much trouble.
  Shall we go on Saturday morng? We  set out early so that we'll have more te to read d select books. If it's convt for you, let's meet at 8:30 outside the school gate. If not, let me ow what te suits you best. I should be available y te after school next week.
 Yours,
 Li Hua